Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
του Καθηγητή Γεωργίου Σπ. Σταυρακάκη

Stavrakakis George (photo)

Διπλ. Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ το 1980. D.E.A σε Αυτόματο Έλεγχο και Τεχνολογία Συστημάτων - INSA Toulouse, France το 1981 και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο “Paul Sabatier”-Toulouse III το 1984.

Εργάστηκε ως ερευνητής στο εργαστήριο Ρομποτικής του ΕΜΠ (1985-1988) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Συστημάτων, Διαγνωστικής και Αξιοπιστίας του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center) της ISPRA, Ιταλία (1989-1990).

Από το 1990-1995 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 1995 είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο στην αξιοποίηση και στις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ από τον Οκτώβριο 2000 έως τον Απρίλιο του 2002.

H εν γένει ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνει: εφαρμογές Η/Υ, νευρωνικών δικτύων και ασαφούς λογικής, αναγνώριση προτύπων, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, έλεγχος δυναμικών συστημάτων και ανάλυση αξιοπιστίας, παρακολούθηση και διάγνωση βλαβών πραγματικού χρόνου σε βιομηχανικές διεργασίες (σχετικό του ερευνητικό πρόγραμμα έχει βραβευθεί από την ΕΕ), συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΕ), μοντελοποίηση και διαγνωστική σε βιοϊατρικά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση-διαχείριση ενέργειας στα κτίρια (Building Energy Management Systems) και τη βιομηχανία, έξυπνα δίκτυα και μικροδίκτυα (smart grids & microgrids) με ενσωμάτωση ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, “έξυπνα” κτίρια (smart buildings).

Είναι συγγραφέας εκατόν σαράντα περίπου επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές, σε πέντε βιβλία διεθνών εκδόσεων, εξήντα ερευνητικών αναφορών, και περίπου εβδομήντα άρθρων σε διεθνή συνέδρια με περίληψη, στις ανωτέρω επιστημονικές περιοχές και το συνδυασμό τους. Έχει επιβλέψει τριάντα οκτώ ερευνητικά προγράμματα κυρίως σε θέματα βιομηχανικών εφαρμογών της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής, τη διαγνωστικής βλαβών, στα ΣΗΕ, τις ΑΠΕ και τα αυτόνομα ενεργειακά συστήματα και την αποθήκευση ενέργειας, τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, τα πλοία και τη βιομηχανία.

Είναι προσκεκλημένος εξωτερικός κριτής (reviewer) στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους : IEEE Transactions on Energy Conversion, Electric Power Systems Research, International Journal of Distributed Sensor Networks, Renewable Energy journal, IEEE Transactions on Automation Science and Engineering, Energies (member of the Editorial Board), Applied Sciences, Journal of Intelligent and Robotic Systems.

Κατέχει άπταιστα προφορικά και γραπτά την Ελληνική, την Αγγλική, τη Γαλλική και πολύ καλά την Ιταλική Γλώσσα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Πλήρες Βιογραφικό